Mooie projecten over duurzaamheid samen met gemeente hoogeveen en het bedrijfsleven, maar waar zijn de burgers?

We doen allemaal ons eigen ding tijdens de minor DaVinci. Dat kan het werken aan eigen projecten zijn of we hebben een opdrachtgever. Maar we staan allemaal open om mensen te ontmoeten of mee te denken met plannen van anderen.
Vorige week kwam Frans Hoetink langs om te vertellen over projecten in duurzaamheid. Mogelijk zijn er samenwerkingen met de overheid en het bedrijfsleven in de gemeente hoogeveen. Er zaten interessante projecten tussen, wonen, brandstof, energy neutral etc. Maar tijdens de presentatie werd iets duidelijk.

Waar is de burger? Wat vinden de inwoners van dit soort projecten? Zijn hun er bij betrokken of niet?

De burger kwam twee keer voor, één keer als mensen die de winstgevendheid van een duurzame investering niet inzagen en dus een blok aan het been zijn van de duurzame vooruitgang.
En een tweede keer achter aan het rijtje, bedrijf, overheid , educatie en…,

Ik noem dit de valkuil van middelen. Dit is het fenomeen van te gefocust zijn op de mogelijkheden die de techniek, economie of “macht” bieden. Maar zo wordt vergeten waarom we het allemaal doen. De mensen zelf.

Zonder burgers geen bedrijven, overheid of economie. Als iedereen zijn eten uit de tuin kan halen is een supermarkt overbodig. Dat is mijn uitgangspunt van de menselijke maatschappij.

Deze valkuil van middelen is gevaarlijk. Want projecten lopen of spaak, of vinden gewoon geen aansluiting bij de inwoners/ gebruikers. Maar meestal zit het gevaar in het niet oplossen van het echte probleem.

Alleen als er vanuit de echte behoeftes toegevoegde waarde wordt gecreëerd voor het collectief heb je als bedrijf, wetenschap of overheid een bestaansrecht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid, weblog en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s